Pe măsură ce tot mai multe aspecte ale vieții de zi cu zi sunt legate de tehnologie, nevoia de a îmbunătăți și extinde educația STEAM în cadrul curriculumului va deveni tot mai presantă. Fără suficienți profesori STEAM, elevii nu pot avea acces la tipurile de oportunități STEAM care sunt capabile să încurajeze interesul și pasiunea pe termen lung în aceste domenii și nu numai. Pe măsură ce tot mai multe aspecte ale vieții de zi cu zi sunt legate de sySTEAM-uri bazate pe tehnologie, necesitatea de a îmbunătăți și extinde educația STEAM este considerată esențială pentru a menține un avantaj competitiv în secolul XXI. Având în vedere că se pune mai mult accent pe educația STEAM, un curriculum STEAM plin de semnificație este adesea introdus pentru cei mai tineri elevi, începând de la nivelul preșcolar.
Cercetările confirmă faptul că expunerea elevilor la experiențe STEAM de la o vârstă fragedă încurajează abilitățile de gândire critică, sporește cunoștințele științifice și favorizează rezolvarea creativă a problemelor. Aceste experiențe pot contribui la stabilirea unei pasiuni pe termen lung pentru materiile STEAM, precum și la succesul academic general în toate disciplinele. Din nefericire, din cauza evoluțiilor rapide înregistrate, marea majoritate a cadrelor didactice și în special a profesorilor din învățământul preșcolar se simt analfabeți în domeniul științei și tehnologiei moderne, deoarece nu pot ține pasul cu tendințele actuale ale TIC.
Cercetările efectuate arată că sprijinul pentru STEM ar trebui să înceapă devreme: copiii aflați în situații defavorizate, în special, încep școala primară fără a avea bazele necesare pentru acest succes. Ideea proiectului a apărut în urma unei evaluări a nevoilor la scară redusă, realizată sub forma unui sondaj (link către formularul Google) la care au participat mai mulți profesori din învățământul primar. Studiul a investigat nevoile grupurilor țintă în ceea ce privește dezvoltarea competențelor și soluțiile inovatoare în domeniul lor. Analiza a scos la iveală provocările cu care se confruntă cadrele didactice în introducerea STEAM sau a roboticii în lecțiile lor, din cauza lipsei de cunoștințe și a fricii față de noile tehnologii din educație.
În plus, respondenții au dezvăluit interesul lor de a fi introduși în predarea STEAM și modul în care pot aplica robotica educațională în lecțiile lor, de a obține competențe pe această temă și de a-și îmbunătăți metodologiile educaționale, deoarece au recunoscut importanța învățării pe tot parcursul vieții și a dezvoltării profesionale constante. În acest cadru, proiectul vizează Dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și competențelor cheie în domeniul STEAM și al roboticii educaționale ale cadrelor didactice din învățământul preprimar (STEAMERs). Prin intermediul proiectului, cadrele didactice vor dezvolta abilitățile și competențele necesare în realizarea sarcinilor legate de STEM, care includ abilități cognitive, manipulative, tehnologice și abilități de colaborare și comunicare.
Acest proiect va identifica, prin intermediul unei cercetări documentare și de teren, lipsa specifică de cunoștințe pe care o au profesorii din învățământul preșcolar cu privire la implementarea STEAM și a roboticii educaționale în lecțiile lor. Ceea ce ne dorim să realizăm este dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și competențelor cheie în domeniul STEAM și roboticii educaționale ale cadrelor didactice din învățământul preșcolar (STEAMERs).
Prin intermediul proiectului, cadrele didactice vor dezvolta abilitățile și competențele necesare în realizarea sarcinilor legate de STEM, care includ abilități cognitive, de manipulare, tehnologice și abilități de colaborare și comunicare. Principalul rezultat va fi un raport complet privind concluziile, raportul STEAMERs Compendium, care va fi un raport complet care va identifica nevoile de formare ale profesorilor din învățământul preprimar, astfel încât să obțină experiență în domeniul STEAM și al roboticii educaționale și, de asemenea, va identifica tendințele actuale din fiecare țară parteneră. Când acest raport va fi finalizat, va fi conceput și implementat un curs de formare metodologică pentru profesorii din învățământul preprimar: Acesta va include un Curriculum pentru profesori care va conține îndrumări practice pentru dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor cheie identificate prin intermediul raportului de compendiu.
În cele din urmă, va fi dezvoltată o platformă de e-Learning pentru a promova acțiunile și resursele de învățare online și cooperarea, comunicarea și experimentarea virtuală, combinând oportunitățile de învățare virtuală și mixtă pentru profesorii din învățământul preprimar. Aceasta va include cursul de formare online, proiectarea tehnică a cursului, autoevaluarea, implementarea testării și finalizarea.
Activitățile proiectului se adresează în principal următoarelor grupuri țintă:
În cadrul parteneriatului: Consorțiul este responsabil de diseminarea rezultatelor în rândul organizațiilor partenere. Distribuția partenerilor va fi foarte utilă pentru proiect, iar rezultatele și constatările vor fi promovate prin intermediul platformelor și rețelelor lor interne de contact.
În afara parteneriatului: Furnizorii și centrele de educație și formare profesională, sindicatele profesorilor, agențiile educaționale și furnizorii de formare: Acest public va fi luat in considerare de toate materialele produse în cadrul proiectului. Parteneriatul va utiliza toate canalele sale pentru a transmite în mod eficient acestui public țintă tot conținutul proiectului, inclusiv permițându-i să se implice activ în procesul de testare pilot (R2).
Factorii de decizie: Autoritățile publice regionale/naționale/europene și factorii de decizie politică, precum și rețelele conexe de interes, factorii de decizie și organismele relevante din domeniul educației care sunt implicate în crearea și punerea în aplicare a competențelor de bază pentru cadrele didactice. Dorim să promovăm eficiența sistemului de formare STEAMERs, în special R2, Ghidul de formare pentru profesori, și să prezentăm utilizarea și beneficiile acestuia consiliilor și autorităților școlare relevante din instituțiile locale, naționale și regionale din țările UE participante, precum și instituțiilor UE.
Universități: Rezultatele proiectului vor fi împărtășite cu universitățile care au o facultate cu profil pedagogic, cu scopul de a promova prelegeri și programe dedicate despre STEAM/ER în învățământul preșcolar, precum și despre importanța dezvoltării competențelor cheie ale profesorilor.
Activități care se adresează:
Compendiul STEAMERs, care va prezenta situația actuală a STEAM/ER în educația preșcolară.
Indicatori:
– Cercetare documentară (cercetare în literatura de specialitate)
– Cercetare de teren (50 de participanți pentru fiecare țară parteneră + grup de discuții online)
– Cercetare documentară privind modelele de competențe cheie STEAM/ER și
– Sinteza constatărilor – Partener principal
– Traducerile Compendiului în 6 limbi (poloneză, greacă, franceză, italiană, română)
Ghidul de formare STEAMERs dezvoltă competențele cheie ale profesorilor din învățământul preprimar pentru a preda în mod eficient STEAM/ER în școlile lor.
Indicatori:
– Ghidul de formare STEAMERs, un curs modular
– Ghidul de formare STEAMERs Traduceri în 6 limbi (poloneză, greacă, franceză, italiană, română)
– Integrarea cursului de formare în platforma e-Learning.
– Primul proiect pilot privind formatorii VET și profesorii din învățământul preprimar în C1.
– Al doilea pilot privind copiii în piloții R2.
Platforma e-Learning STEAMERs va fi punctul central pentru toți profesorii din învățământul pre-primar care doresc să dobândească cunoștințe, să își dezvolte abilitățile și competențele pentru a preda STEAM/ER în cadrul lecțiilor lor.
Indicatori:
– Planificarea și specificațiile platformei e-Learning.
– Implementarea platformei – Partener principal
– Dezvoltarea conținutului platformei (conținutul R1, R2)
– Traduceri în 6 limbi (poloneză, greacă, franceză, italiană, română)